1101920106-endometrioza.jpg

Składniki odżywcze przy endometriozie – to co musisz wiedzieć

Powszednie praktyki wpływające na jakość naszego stylu życia mają możliwość wpłynąć na tempo postępowanie gruczolistości macicy oraz podnosić ryzyko jej rozwoju. Wybory te mogą również mieć wpływ na to, w jakim stopniu uciążliwe są symptomy a także i jak efektywna jest terapia wędrującej śluzówki macicy.

Chociaż należy zaordynować kompleksowe  badania, aby do końca potwierdzić nieliczne pokarmy a także zwyczaje dotyczące stylu życia z rozwojem lub pogorszeniem gruczolistości macicy, wspomniane niżej  praktyki mają potencjał aby zgubnie działać na chorobę. Mając to wszystko na uwadze już wiesz co to jest endometrioza – teraz musisz wiedzieć, które dania szkodzą.

Co nam zaszkodzi cierpiąc na endometriozę?

Dieta bogata w niezdrowe tłuszcze nasycone jest niezdrowa dla wszystkich, jednak już szczególnie dla pań, które osobiście przekonały się, czym jest gruczolistość macicy, bowiem objawy mogą przez to stać się jeszcze silniejsze. Testy potwierdziły większą liczbę  wykrycia endometriozy wśród tych pań, które regularnie spożywają większe ilości niepożądanych tłuszczów, jakie znajdujemy w:

· żywności przygotowanej w gorącym tłuszczu,
· produktach wysoko przetworzonych,
· daniach serwowanych w barach szybkiej obsługi.

Endometrioza a ciąża
Zdecydowanie nieodpowiednie będzie też konsumowanie dużych ilości wołowiny. Potwierdzone profesjonalne analizy wskazują na zwiększone niebezpieczeństwo występowania wędrującej śluzówki macicy przy dużym przyjmowaniu wołowiny.Podobnie ma się sprawa jeżeli chodzi o gluten. Jeśli ciekawi Cię wędrująca śluzówka macicy w trakcie trwania ciąży – dyskusja dotycząca glutenu również będzie na pewno pożyteczną lekturą.

Mamy do czynienia niemal z takim samym zagadnieniem,jeżeli mowa o dietach, jakie wpływają na poziom hormonów w organizmie, szczególnie na poziom estrogenów, mogą negatywnie wpływać na pacjentki z omawianą chorobą.Co więcej trzeba wystrzegać się tych, jakie mogą towarzyszyć stanom zapalnym w ciele czy doprowadzać do dalszego bólu oraz postępu dolegliwości. Najbardziej niebezpieczne są: kofeina i alkohol.

Produkty, wspomagające leczenie:

Aby przebywanie kuracji omawianej choroby było bardziej sprawne, mamy szansę również w pewnym stopniu zminimalizować stany zapalne i dolegliwości bólowe spotęgowane przez to schorzenie, dbając o racjonalnie dobraną dietę, jaka będzie przede wszystkim roślinna a ponadto  ma odpowiednie ilości witamin i soli mineralnych. Dołóż do swoich posiłków składniki włókniste, przede wszystkim owoce i warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Warto włączyć także składniki odżywcze bogate w żelazo, przede wszystkim:

· ciemne warzywa liściaste,
· brokuły,
· fasola i inne rośliny strączkowe,
· niełuskane ziarna.

Ordynowana będzie także żywność mocno obfitująca w kluczowe tłuszcze,na przykład łosoś, sardynki, śledź, pstrąg, orzechy włoskie, nasiona chia i nasionka lnu, oraz pokarmy dostarczające przeciwutleniacze, które znajdziemy w kolorowych owocach i warzywach, takich jak na przykład pomarańcze, jagody, ciemna czekolada, szpinak i buraki.

Zawsze zyskaj pewność, iż zwracasz uwagę na to, jak Twój organizm reaguje podczas spożywania konkretnych pokarmów. Zapisywanie spożywanych składników czy też wszelkich związanych z tym symptomów jest kluczowe.

Post Author: DzieciakStyl